Egyik kedvenc időszakom a június/július. Ilyenkor szoktam a következő évi szörpöket elkészíteni. A 4, számunkra legkedvesebb gyógynövényszörp is ekkor készül: a bodza, a menta, a levendula és a citromfű szörp.

menta_levendula_citromfu_gyogynovenysarok

A bodza ilyenkorra már bőven elnyílik, május végén, június elején kell szedni virágait, hogy belőle ízletes szörp készüljön. Nálunk így készül:15 db nagyobb virágzatot, és 1-2 felszeletelt citromot beáztatunk egy napra. 1 nap után leszűrjük, és ahány liter folyadékot kaptunk, annyi kg cukrot adunk hozzá. Kerülhet bele plusz citromsav is. Forraljuk fel, és még forrón töltsük üvegekbe.

A menta-gyömbér szörphöz leszedünk egy nagyobb tálnyi menta levelet, átöblítjük vízzel. Két liternyi vizet felforralunk, majd a mentaleveleket leforrázzuk, és állni hagyjuk kb. 30-45 percet. Mi karikáztunk hozzá egy kisebb darab, letisztított gyömbért is. A 30-45 perc leteltével leszűrjük, és 2 kg cukorral felforraljuk. 4 evőkanál citromsavat is adhatunk hozzá. Szintén még forrón üvegekbe töltjük.

A citromfű szörpöt ugyanúgy készítettük, mint a menta szörpöt. Gyömbér ebbe nem került 🙂

És végül, de nem utolsósorban a levendula: 2 liter vízből, és ugyanannyi kg cukor szirupot főzünk. Ebbe is kerül 2 kanál citromsav. Kb. 20-30 dkg levendulavirágot a hűlő szirupba szórunk, és egy napig állni hagyjuk. A kész szörpöt átszűrjük, majd forralás után ezt is forrón üvegekbe töltjük. A szörp szép rózsaszínű lesz, ha több levendulavirágot teszel bele, íze és színe is intenzívebb!

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük