A jellegzetes, félgömb formájú levendulával egyre több helyen találkozhatunk. Az utóbbi években újra felfedeztük ezt a nagyon sokoldalú, sokféleképpen hasznosítható gyógynövényt. A növény szára 40-100 cm hosszú lehet, elágazó, a tövénél fásodik. A levendula virágzata 3-6 cm hosszú, párta formájú, legtöbbször ibolyáskék színű, de egyre több helyen látni fehér vagy rózsaszínű változatot is.

Rendszerint júliusban virágzik, virágját ilyenkor szüretelik a növény szárával együtt. Kedvező időjárás esetén gyakori a szeptemberi másodvirágzás is. Legmagasabb illóanyag tartalma a déli, legnaposabb órákban van, ezért szedését érdemes erre az időszakra időzíteni. Illóolajat rögtön a leszedéskor készítsünk belőle, így őrizhetjük meg a legtöbb hatóanyagot.

A levendula olaja a kozmetikai iparág nagyon kedvelt alapanyaga: keverhető testápolóba, szappanba, fürdőolajba. Mivel ez a gyógynövény légzési nehézségek ellen nagyon hatásos, pár csepp olajat cseppenthetünk párologtatóba, de használhatjuk füstölőként is.

Virágja ehető, különleges ízt ad a különféle szószoknak, mártásoknak. Keverhető süteménybe, de nagyon ízletes szörp is készíthető belőle. A levendula teája lefekvés előtt fogyasztva nyugtató hatású, segít az ellazulásban.

levendula

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük